Michael Praetorius (1571–1621)

och Svensk Folkrenässans

Kurs för sångare och instrumentalister

Bargemon 15 – 22 juli 2018

Årets kursvecka i Bargemon i Provence äger rum den 15 - 22 juli. Inbäddat i grönska och omgivet av jätteträd ligger Château du Reclos, där vi håller till. Det var tidigare ett jaktslott och har månghundraåriga anor. Vi vänder oss till såväl yngre som äldre och försöker ta hand om deltagare på olika nivåer. Vårt mål är att alla ska känna att de gått framåt musikaliskt under veckan.

 Temat för sommarkursen är Praetorius och tidig svensk musik. Michael Praetorius komponerade körkompositioner med instrument som finns i samlingen Musae Sioniae (1 244 stycken i 9 band). Troligen känner instrumentalister honom genom hans danssamlingar Terpsichore. Det finns alltså mycket musik att välja på! - När man söker samtida svenska kompositörer blir det ganska tunnsått men några  invandrande musiker från Tyskland och Italien berikade vårt musikliv, t ex Thomas Boltzius med en tvåkörig sorgesång vid Gustav II Adolfs död. Vi har desto fler anonyma låtskrivare från olika landskap med otroligt fin musik! Med enkla arrangemang försöker vi nu introducera Svensk Folkrenässans!

Vi repeterar såväl gemensamt som i mindre grupper. På kvällen lockar en promenad upp till byn, där man kan besöka Café du Commerce och njuta av stämningen under platanerna. Mitt i veckan ordnas en utflykt till bad och någon intressant plats. Maten består av typiskt provensalsk kost, tillagad under överinseende av vårt värdpar Manuel och Christine de Villeneuve och deras medhjälpare. Frukosten är kontinental. Boendet är enkelt men charmigt.

Vi ger en avslutande kursredovisning i församlingskyrkan St. Étienne på lördagskvällen. Intresserade åhörare kommer säkerligen. Vi har faktiskt en stampublik efter många år i Bargemon! Sedan avslutar vi med fest på slottet.

Fakta om kursveckan

Bargemon ligger ca 10 mil väster om Nice uppe i de provensalska bergen.

Flygresenärer kommer till Nice, där vi ordnar hämtning med buss från terminal 1 söndag 15 juli kl 14 (25 € enkel resa). Boka ett tidigt flyg för att undvika dyr taxiresa till Bargemon!

Bilförare åker lämpligen väg D25 mot Callas och Bargemon. Château du Reclos ligger på väg D55 mitt emellan Claviers och Bargemon (vid skylt Bargemon 2,5).

Kursstart söndag 15 juli kl. 16 (efter inkvartering).

OBS! boka inget plan före kl. 11:30 på den avslutande söndagen (22/7)                                   

Helpension, noter och utflykt ingår i kurskostnaden.

Försäkringar. Se över Dina försäkringar! Blått EU-hälsokort är nödvändigt.

Anmälan sker genom insättning av 600 kr till Englunds Tidig Musik, Plusgiro 27 01 37–3. Uppge om Du tänker sjunga (stämläge?) eller spela (instrument?). Tala också om ifall det är någon mat Du inte tål!

 Arrangör: Englunds Tidig Musik (www.tidigmusik.se)

Eskilsgatan 7B                            Mobil 076 29 529 89 (Gunnar)
SE-753 28 UPPSALA                           0739 03 39 68 (Barbro)

Plusgiro 27 01 37 – 3                      e-mail:  englunds@tidigmusik.se
Bankgiro 651-0051


Lärare:

Gunnar Englund, kör och instrumentalister 
Jan Johansson, luta, blandade grupper, musikhistorisk bakgrund
Kjell Frisk, grupper, renässansens blåsinstrument
Bente Thorsén, sångpedagogik och grupper
Kristian Englund, grupper
Joakim Englund, grupper
Gunilla Englund, grupper

Kursavgift inkl. helpension (betalas kontant vid ankomsten):
Enkelrum                  865 € (mindre rum 815 €)
Dubbelrum                750
Flerbäddsrum           685 €
Rum utanför slottet  520 € (Kurs, måltider och alla arrangemang)

Välkommen till årets sommarkurs i Bargemon!

Barbro och Gunnar Englund